Loading...
luni, 4 decembrie 2023
OFMConv Romania

Participare plină de interes a elevilor de la Liceul Franciscan la workshopul „Protagoniști pentru o lume mai bună”

Ce s-a întâmplat sâmbătă, 30 octombrie 2023 când elevii liceului nostru au participat la trainingul organizat la noi în școală, colaborând cu cei de la „Enosis”, avându-l ca invitat special pe trainerul Vlad Remus Ropotică? Multe lucruri interesante. Concrete! Iar ca să nu ratăm ceva, începem:
1. Pe o rolă de hârtie care se folosește pentru bonuri de cumpărături, fiecare participant a fost invitat să scrie un cuvânt prin care el ar vedea schimbarea în lume: au fost scrise mai multe cuvinte ca: Bunătate, iubire, bani, implicare, solidaritate…
2. Au fost prezentate trei variante/modele nepotrivite pe care lumea le prezintă ca posibile schimbări: activismul, dezvoltarea personală și dreptatea.
3. S-au format trei grupe și fiecare grup a primit imaginea unei pălării și trebuia să găsească un slogan și să construiască o poveste în care să se descrie o posibilitate de schimbare a lumii plecând de la caracteristica grupului pe care îl reprezintă:
a. Grupa I: Grupa piraților: caracteristica dominantă este activismul
b. Grupa II: Grupa forțelor navale: caracteristica dominantă este dreptatea
c. Grupa III: Grupa marinarilor: caracteristica dominantă este dezvoltarea personală
4. Tot în grupe: participanții au căutat caracteristica pozitivă și cea negativă a grupului
5. Au fost prezentate mai apoi trei persoane care ne sunt modele prin modul lor de a influența mersul lumii: William Wilberforce: luptător pentru desființarea sclaviei; J.R.R. Tolkien autor al seriei Stăpânul inelelor; și Henri Dunant: Fondatorul Crucii Roșii.
6. A patra pălărie este a acestor trei eroi a căror caracteristică este: Wilberforce – libertate; Tolkien – creativitate; Dunant – fraternitate
7. Impresiile participanților: schimbarea începe cu noi, cu propria noastră viață, schimbăm lumea dacă ne schimbăm atitudinea
8. Vlad Ropotică: „Mai mult de a căuta să schimbăm lumea, să căutăm să o influențăm. Schimbarea se produce în timp!”
9. Din „Protagoniști pentru o lume mai bună” se ajunge la „Protagonist… mai bun”
… și asta pe scurt…. Că, dacă ar fi să povestim, nu că n-ar fi frumos, dar am trezi invidia (deloc nepotrivită!) în cei ce nu au fost. În rest, să ținem la pacea și binele din sufletul nostru, fără a trăda aceste daruri pentru ambiții și capricii personale!
 
Distribuie cu: