Loading...
marţi, 16 aprilie 2024
OFMConv Romania

Activități extrașcolare

 

Cronica activităților extrașcolare ale

Liceului Teologic Romano-Catolic ”Sfântul Francisc de Assisi”

8 ianuarie 2022: ”Sacramentele în viața seminaristului”

Zi de formare pentru seminariști. Avându-l în mijlocul nostru pe pr. dr. Sebastian Diacu, bucurându-se de bogăția experienței sale spirituale și de multitudinea cunoștințelor pe care le-a acumulat în timp, elevii profilului teologic au trăit harul de a medita împreună despre importanța vieții spirituale, a celei sacramentale, în speță despre frumusețea și darul imens al sacramentelor Reconcilierii și Euharistiei. Prin învățături profunde, prin pilde, prin sfaturi sincere și utile, părintele a delectat audiența, dar mai ales a hrănit viața spirituală a seminariștilor, încurajându-i să persevereze pe drumul credinței, atenți fiind la a discerne între ispită și inspirație și apelând mereu cu încredere – prin rugăciune și sacramente – la harul lui Dumnezeu, singurul capabil să ofere adevărata fericire omului.
Îi mulțumim Domnului pentru această zi, îi mulțumim părintelui invitat pentru disponibilitatea și darul pe care l-a împărtășit cu noi și îi felicităm pe seminariști pentru ceea ce sunt și pentru drumul frumos pe care au ales să îl parcurgă, pentru ei și pentru Dumnezeu. Cu pace si bine!

 

18 decembrie: ”Zi de Reculegere”

Zi de Reculegere și de pregătire la Sărbătoarea Crăciunului pentru seminariștii Liceului Franciscan!
Având bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe părintele Marius Vătămănelu, elevii profilului teologic (seminariștii noștri) au avut ocazia să trăiască astăzi o zi mai specială, în care să se reculeagă, să mediteze la cele duhovnicești și astfel să își predispună sufletul din ce în ce mai mult la sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, ce se apropie.
În cele două meditații, părintele le-a vorbit despre frumusețea și importanța virtuții prudenței în viața fiecărui om, dar mai ales al celui care vrea să trăiască înțelept înaintea lui Dumnezeu, cât și despre curajul de a ne deschide inima la planul lui Dumnezeu și de a merge să îl întâlnim. Apoi, seara, prin mijlocirea aceluiași părinte îndrumător, seminariștii au trăit bucuria de a viziona un film religios ”The Nativity Story” care i-a ajutat și mai mult să guste din atmosfera și darul nașterii Fiului lui Dumnezeu la Betleem!
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul zilei de astăzi. Îi mulțumim părintelui îndrumător pentru gândurile împărtășite și, însoțindu-i pe seminariști în continuare, să ne rugăm să fie oameni fără teamă în a-l urma pe Dumnezeu! Cu pace și bine!

 

13 februarie 2021 – „Sfințenia: mai poate fi posibilă astăzi?”

Zi de formare la Seminarul Franciscan.
Seminariști și formatori și-au dedicat astăzi un timp de reculegere și meditație cu tema ”Sfințenia mai poate astăzi fi posibilă?”. Răspunsul este categoric: „Da”. Pentru că Dumnezeu nu cere omului ceva ce nu poate trăi,… pentru că a fi sfânt nu presupune a trăi perfect,…. pentru că a fi sfânt nu este numai pentru unii, ci pentru toată lumea, pentru fiecare dintre noi.
Domnul ne vrea pe toți în cer, în bucuria cea adevărată. Iar astăzi am fost convinși de aceasta privind in special la Fericitul Carlo Acutis: un tânăr sfânt ce și-a trăit din plin și viața, și credința,… și nu numai atât: ci chiar și-a acceptat cu un enorm curaj și boala, și suferința și iminenta moarte.
Seminariștii, meditând la el, au formulat apoi, în cadrul Sfintei Liturghii (de astăzi) impresii și principii ce susțin trăirea vieții de sfințenie. În fond, sfințenia, așa cum ne convinge și Carlo Acutis, nu înseamnă decât sinceritate și curaj în a-ți trăi relația, așa cum ești, cu tot ce ești, cu Dumnezeu până la capăt.
Le mulțumim și formatorilor și seminariștilor pentru această zi. Și ne dorim din suflet, și nouă, și dumneavoastră: să fim sfinți!
 

7 noiembrie 2020 – Zi de formare despre rugăciune 

Tendinta de a-i multumi pe toti pare, adesea, justificata. Dar ea, ne spune Mântuitorul, devine o capcana. Nu reusesti, oricata bunavointa ai avea, sa ii slujesti senin: si Raului si lui Dumnezeu. Pe undeva o minima fisura se strecoara, un derapaj vital este inevitabil, o tradare, un compromis… te-asteapta. In consecinta, esti chemat sa te decizi: pe cine vrei sa il urmezi: pe Dumnezeu, sau pe stapanul intunericului?! Iar daca optezi sa il slujesti pe Dumnezeu, alegi, de fapt, trairea cea mai inteleapta si mai buna, care te va ferici!
O zi de formare au avut si azi elevii nostri de la teologie. Despre Rugăciune. Si, ascultand ce este rugaciunea, meditand asupra importantei sale in viata fiecaruia dintre noi, au pregatit, ulterior, pe clase, rugaciuni de multumire si de cerere, pe care, apoi, le-au prezentat increzatori si cu smerenie lui Dumnezeu, la Sfanta Liturghie. Domnul primeste de fiecare data rugaciunea noastra si pe fiecare dintre noi. Pentru ca inainte de a ne gandi sa il alegem noi pe El, El ne-a ales deja.
Si chiar daca de luni scoala se va desfasura numai online, stim ca, dincolo de planul si straduinta noastra, Domnul pe toate le conduce si orienteaza catre implinirea fiecaruia dintre noi. Numai increderea in fidelitatea Sa devine cu adevarat, izvor de pace .
Sa avem cu totii aceasta pace!
 

 

25 octombrie 2020    Întâlnirea părinților elevilor de la teologie

Păşim înainte călăuziţi de iubirea lui Dumnezeu. Nu este meritul nostru, ci darul său, faptul că suntem bine. Astfel, putem trăi la școală, în continuare, același scenariul”galben”.
Astăzi ne-am continuat parcursul, întâlnidu-i pe părinții elevilor de la teologie. O întâlniire vie, în simplitate și încredere.
Părinții sunt colaboratorii noștri cei mai importanți în drumul educației. Și, mulțumindu-le că și-au încredințat copilul școlii noastre, i-am asigurat de interesul și preocuparea noastră ca acesta să aibă parte de formarea cea mai bună.
Cele trei principii ale vieții noastre seminariale: – credința, studiul și disciplina – conduc persoana către o formare integrală: spirituală, intelectuală și umană. Suntem convinși că ordinea exterioară construiește ordinea interioară. Și invers. Acestea insă cer angajament, încredere, iubire și multă încurajare! Din partea noastră, a tuturor, fata de varsta, poate, cea mai intensă și mai frumoasa a vietii: adolescenta.
Le mulțimim părinților pentru această zi. Le mulțumim seminaristilor pentru darul si implicarea lor. Vă mulțumim vouă, fiecăruia în parte pentru interesul, munca și ajutorul oferit Seminarului nostru.

 

 

10 octombrie: Formare: ”Misionar în Chile”

 Darurile pe care Dumnezeu le pune in fiinta si in viata noastra sunt nenumărate. Este nevoie, in schimb, de exercitiul contemplatiei, spre a ne bucura de ele. Deoarece Domnul revarsa, cum spune sf. Ignatiu de Loyola, „prin tot si in toate” iubirea şi grija sa, in viaţa fiecarui om.
Iar astazi un dar deosebit a fost pentru noi, părintele Emilian Dumea, fost misionar în Chile.
L-am invitat sa ne vorbească de experienta sa, exact in ziua in care Biserca sarbatoreste un misionar, sf. Daniel Comboni şi exact in luna pe care aceeasi Biserica o dedică misiunii: luna octombrie.
Seminaristii au fost bucuroşi sa asculte mărturia sa, sa-i pună intrebări, să reflecteze,… apoi să lucreze în grupuri pentr a găsi 5 mari motive ca un om să fie gratuit in viata. Si pare ca sunt motive multe pentru a ne darui viata slujirii lui Dumnezeu. Avem nevoie insa de ceve esential mereu: de harul sau.
Ii multumim lui Dumnezeu pentru aceasta zi formativa. Ii multumim părintelui Emilian pentru naturaletea si pasiunea cu care ne-a vorbit. Le multumim seminaristilor pentru colaborarea lor. Si va multumim fiecaruia care contribuiti moral, spiritual, material,… pentru ca scoala noastra si misiunea formării să continue.
Sa va bucurati de pace si bine!

 

3-5 oct 2020 ”Cupa Toamnei”

Viata poate fi trăită în două variante: implicându-te sau neimplicându-te. In prima varianta te expui, risti, esti activ, darui/pierzi timp, probabil ești incurajat sau criticat… dar știi ca te pui in valoare. In cea da doua ipostaza ramâi in defensa, pasiv, comod, traind iluzia ca te păsatrezi pe tine… când, de fapt, nu faci alteceva decat a te atrofia.
In zilele acestea, seminaristii nostri, in speta cei care s-au implicat, au trait atmosfera frumoasa, intriganta si captivanta a jocurilor sportive. A fost organizata, ”Cupa toamnei”: la fotbal, tenis de câmp, tenis de masă, șah, rummy si table. Și îi felicitam pe toți. Pentru ca nu au stat pasivi și nici nu s-au descurajat. Ci au jucat pana la capăt. Și chiar și numai acest fapt i-a răsplătit: prin viata de comuniune, prin acceptarea cu seninatate a unei infrangeri, prin celebrarea cu modestie a unei victorii,… prin simplul (si prin enorm de pretusul) fapt de a ne cunoaște mai bine pe noi insine.
Sf. Bernard de Clairvaux spunea ca „iubirea isi este ea insasi sieși răsplată” fără a mai avea nevoie de altceva.
Le dorim din inima celor care au participat, celor care au castigat ca nu medalia, diploma, sau punga de cadouri sa le vorbeasca. Ci constienta propriei valori neconditionate!
Felicitari si multumim ca existati!

 

 

1-3 oct 2020 Triduum în cinstea Sf. Francisc de Assisi

Adesea poate uităm că suntem în grija şi sub mijlocirea Sfântului Francisc (de Assisi). Şi poate îi invocăm numele prea uşor pe documente, la telefon,….ştampile, carnetul de note, adeverinţe sau treburi „contabilicesti” fără să realizăm că folosim, în fapt, numele unui mare sfânt. Şi este mare tocmai pentru ca a avut puterea enormă (pe care cine stie cat o intelegem) de a se face mic.
Si in timp ce contemplam simplitatea Sărăcuţului din Assisi, ii cerem cu incredere si simplitate Domnului harul de a invata sa ne traim, la randul nostru, propria vocaţie.
Prin harul Lui, seminaristii au trait in aceste zile un Triduum de rugăciune în cinstea Sfântului Francisc. Prin adoratie, prin cantec si rugaciune si prin meditarea unor momente din viata Sfântului, am incercat sa ne lasam atinsi, seară de seară de frumusetea si misterul chemarii si urmarii lui Cristos, mister si frumusete care ne sunt dariuite, gratuit, si nouă.
II multumim lui Dumnezeu pentru harul de a ne intalni cu El. Si ii cerem in continuare, prin mijlocirea aceluiasi Francisc de Assisi, harul de a trai in pace si bine!

 

 

Distribuie cu: