Activitati extrascolare

Cronica Liceului Franciscan – Roman
Activităţi extraşcolare

A. D. 2012

11 februarie 2012: Zi de formare
Sâmbătă, 11 februarie 2012, părintele spiritual Teofil Petrişor, ne-a invitat la reculegere. Învitându-ne să lăsăm toate celalte preocupări obişnuite, părintele ne-a propus figura sugestivă a sfântului Francisc de Assisi.
Forma de prezentare a acestui sfânt care a rămas în viaţă dar şi peste veacuri tânăr şi plin de viaţă a fost un pliant realizat de fraţii franciscani de la Assisi care se ocupă cu pastoraţia tinerilor şi animarea vocaţională numit “Ţie, tinere, îţi povestesc viaţa mea”. Materialul prezintă caracterul şi stilul de viaţă al sfântului Francisc într-o formă deschisă şi provocatoare la dialog interior.
După întâlnirea din amfiteatru ne-am retras în clase pentru a ne reculege şi a studia textul materialului.
Mesajul de viaţă a sfântului Francisc este o chemare perpetuă la bucurie. Bucuria însă nu vine din superficialitate ci din prietenia frumoasă de care orice om simte că are nevoie, prietenia cu Dumnezeu Tatăl nostru.
19 ianuarie 2012: Sesiune ştiinţifică ecumenică
Pe data de 19 ianuarie 2012 la ora 15:00, a avut loc în amfiteatrul liceului Teologic Romano-Catolic “Sf. Francisc de Assisi“ o sesiune ştiinţifică ecumenică, organizată de Centrul de Cercetare Ecumenică şi de Dialog Interreligios „Pax et unitas” care a avut titlul “Toţi vom fi schimbaţi prin victoria Domnului nostru Isus Cristos “ .
În cadrul conferinţelor au pledat ca susţinători ai unităţii poporului lui Dumnezeu pr. lect. univ. dr. Damian Gheorghe Patraşcu, pr. asist. univ. Cristian Clopoţel din cadrul Intitutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman precum şi dl. dr. Nazaretean Emanuel, preşedintele comunităţii armenilor din Roman şi pr. dr. Florin Aurel Ţuscanu, protopopul ortodox din Roman.
Simpozionul s-a încheiat la ora 17:00 cu o rugăciune ecumenică la Biserica Romano-Catolică “Isus, Bunul Păstor” unde au participat cei prezenţi la conferinţă precum şi credincioşi romano-catolici şi ortodocşi din localitate.

Cronica Liceului Franciscan – Roman
Activităţi extraşcolare

A. D. 2011

16-19 decembrie 2011: Corul Schola cantorum în turneu
Cu ajutorul bunului Dumnezeu şi la iniţiativa părintelui Cristian Dumea, corul „Schola cantorum” a fost în zilele 16 – 19 decembrie 2011 într-un turneu prin Roman şi în jurul acestui municipiu unde a susţinut un concert de colinde însoţit de recitarea unor poezii religioase. Obiectivul principal a fost de a aduce bucurie în sufletele credincioşilor şi de a menţine vie tradiţia colindului. Turneul s-a desfăşurat după următorul program:
– Vineri, 16 decembrie 2011, corul a susţinut un mini-recital în centrul oraşului, apoi la ora 18,00 în parohia „Isus, Bunul Păstor” spre bucuria părintelui paroh Fărcăşel Francisc şi a credincioşilor de acolo;
– Sâmbătă, 17 decembrie 2011 încă de dimineaţă corul a fost invitat de onoare în deschiderea concursului „Obiceiuri şi tradiţii pe valea Siretului” organizat în comuna Tămăşeni; seara, începând cu ora 18,00 în parohia romano-catolică din Buruieneşti a susţinut concertul de colinde spre bucuria preoţilor franciscani de acolo şi a credincioşilor de acolo;
– Duminică, 18 decembrie 2011, la ora 18,00, corul s-a deplasat în parohia romano-catolică „Arhanghelul Mihail” din Săbăoani unde a adus zâmbetul pe buzele multor oameni care au ascultat cu o deosebită atenţie colindele din repertoriul corului;
– Luni, 19 decembrie 2011, la ora 17:00 în amfiteatrul “Parc Multiplex“ din parcul romaşcan, am susţinut în colaborare cu Seminarul Ortodox “Sf. Gheorghe“ din Roman un spectacol de Crăciun. La acest eveniment au fost prezenţi PS Ioachim Băcăuanul episcop – vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, dar şi părintele Marius Vătămănelu, vicar-provincial al Provinciei “Sf. Iosif“ al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali din România.
Aceste manifestări artistice şi-a pus amprenta în sufletele celor prezenţi şi totodată a readus în inimi bucuria Naşterii Domnului nostru Isus Cristos. Sperăm ca evenimentele de acest gen să prisosească şi să aducă rod în inimile tuturor!
Crăciun binecuvântat!!!
1 decembrie 2011: De ziua naţională a României
”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tînără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori”. (Mihai Eminescu)
De ziua naţională a României, Seminarul Franciscan a fost prezent la manifestarea oficială în centrul oraşului, acţiune organizată de Primaria Roman. Au participat reprezentanţi ai armatei, poliţiei, pompierilor precum şi reprezentanţi ai Ariepiscopiei Ortodoxe din Roman şi ai parohiilor romano-catolice din municipiu. Dl. prof. Bogdan Irimia împreună cu pr. Iosif Cadar au depus o coroana, ca omagiu la statuia lui Roman Muşat, patronul oraşului.
După-amiază la Muzeul de istorie s-a organizat un concurs de istorie ,, 1 Decembrie”. Elevii Petrică Soci, Marius Doboş, Marius Martişcă şi Albert Cimpoieşu, însotiţi de dl. prof. Petru Flenchea Petru au onorat instituţia noastră, obţinând locul II.
Îi mulţumim Domnului pentru tot binele cu care ne-a încununat aceasta zi şi cu toţii îi dorim ţării noastre pace şi bine aşa cum spune şi imnul municipiului Roman!
VOLUNTARI IN POLONIA
polonia1mÎn perioada 08.10.2011 – 16.10.2011, voluntari ai ” Fundaţiei pentru o viaţă demnă” din Roman, dintre care cinci de la liceul nostru, iar ceilalţi de la Colegiul Naţional “Roman- Vodă” , au plecat în Polonia pentru un schimb de experinţă cu tinerii de acolo având ca tematică “Fotografia, un mijloc de a uni naţiunea”. Grupul de voluntari împreună cu doamna profesoară Sofronie Mariana şi Brânduşa Ana, au avut experienţa plăcută de a vizita alte meleaguri, făcând de asemenea cunoştinţă cu diferite persoane. Dupa 24 de ore de mers cu microbuzul, duminica la ora 5pm au ajuns la destinatie, oraşul Ostroleka. Totodată, aceştia au desfăşurat diferite activităţi după următorul program pe care l-a menţionat elevul Vântur Antonel:
Ziua 1- 10.10.2011
Dimineaţa am vizitat Muzeul Etnografic din oraş, unde am învăţat cum să facem modele in hârtie, un obicei specific acestei regiuni. De asemenea, am aflat că acestea erau folosite nu numai ca decoraţiuni ci şi în scop religios. După-amiază ne-am întâlnit cu grupul polonez la şcoala dintr-o localitate apropiată. Am făcut cunoştinţă şi am avut poloniamlecţia introductivă în ceea ce priveşte fotografia. Seara am organizat o mica petrecere românească in cadrul căreia polonezii au învăţat dansuri populare româneşti.
Ziua 2- 11.10.2011
După micul- dejun, am avut ocazia sa facem fotografii in doua dintre parcurile naturale din regiune, fiecare având ceva aparte în ceea ce priveşte solul si tipurile de copaci. Am vizitat şi o biserică gotică din secolul al XVII-lea. După-amiază, am mers din nou la şcoala, unde am învăţat să lucrăm în photoshop. Seara le-am arătat polonezilor prezentările noastre in Power Point, iar ei ne-au arătat un scurt filmuleţ despre ţara lor.
Ziua 3- 12.10.2011
Am fost la Muzeul Satului unde am văzut cum trăiau polonezii în trecut. Apoi câţiva dintre noi au participat la un workshop culinar împreună cu alţi elevi nemţi, in cadrul căruia s-au preparat nişte specialităţi poloneze. După-amiază am mers din nou la şcoala unde am desfăşurat diverse activităţi.
Ziua 4- 13.10.2011
A patra zi în Polonia am petrecut-o doar la şcoala din Lelis. În prima parte a zilei am învăţat să confecţionăm flori din hârtie creponată, o altă tradiţie importantă a regiunii. Apoi am desfăşurat un proiect în echipă, legat de hobby-urile noastre.
Ziua 5- 14.10.2011
Astăzi am mers la Centrul de informare al Uniunii Europene din Ostroleka unde am vizionat o prezentare despre Anul European al Voluntariatului 2011. Apoi, la şcoală, am păstrat aceeaşi tema, în cadrul unui concurs de desene denumit „The European citizens in the 21st century”. Seara, am ilustrat activităţile fiecărei zile petrecute aici, lucrul fiind tot in echipe, deoarece se pregăteşte un „book” dedicat acestui proiect.
Ziua 6-15.10.2011
Astăzi am mers la sediul fundaţiei polonezilor unde ,împărţiţi pe doua grupe am desenat coperţile „book-ului” dedicat acestui proiect. În a doua parte a zilei, după prânz, ne-am întâlnit in acelaşi loc unde am organizat o expoziţie a celor mai bune fotografii făcute în decursul acestui proiect, pentru ca mai apoi o comisie formată din doua personalităţi locale, unul provenit din partea primăriei şi respectiv responsabilul fundaţiei, care au premiat doua dintre cele mai bune fotografii,din grupul nostru câştigând Richardo Baciu.
Ziua 7-16.10.2011
În ultima zi a proiectului, dimineaţa am făcut bilanţul întregii săptămâni, evidenţiind părţile bune a acestui proiect, respectiv părţile mai puţin bune întâmpinate de-a lungul întregii perioade . Spre seară, undeva la periferia oraşului am participat cu toţii la o surpriză pregătită de polonezi, răsfăţându-ne, călărind şi parcurgând cu căruţa unele trasee forestiere, încheiind apoi toată distracţia cu un „grătar polonez”. Întorşi la hotel , ne-am luat rămas-bun de la toţi participanţii acestui proiect împreună cu coordonatorii acestuia, pentru ca mai apoi, în jurul orei 1am să ne întoarcem spre casa.
Aşadar, în urma a ceea ce au spus colegii noştri, nu dorim decât să încurajăm astfel de iniţiative, de proiecte care au ca scop cunoaşterea şi unitatea naţiunii.
Ziua operelor şi a faptelor bune
1Astăzi 15 Octombrie 2011, părintele nostru spiritual Teofil Petrişor, ne-a pregatit un program formativ mai special, intitulat „Ziua operelor si a faptelor bune”.
Noi am avut ca punct de reper un pasaj din Evanghelia după Sfântul Luca (10, 1-9): „În acel timp, Domnul a ales încă şaptezeci şi doi de ucenici şi i-a trimis doi câte doi înaintea sa, în fiecare cetate sau loc pe unde avea să treacă el. Şi le-a zis: „De secerat este mult, dar lucrătorii sunt puţini. Rugaţi-l deci pe stăpânul secerişului să trimită lucrători la secerişul său…” . După ce am participat cu toţii la Sfânta Liturghie, am plecat doi câte doi în satele din apropierea oraşului Roman, cu scopul de a face fapte bune, aşa cum au plecat şi cei şapte zeci şi doi de ucenici trimişi de Isus.
Drumul parcurs spre destinaţiile noastre, ne-a oferit ocazia să ne rugăm, să medităm la viaţa noastră spirituală şi la relaţia cu Dumnezeu. Chiar dacă nu ne-a fost uşor din cauza vremii, din mărturiile primite, am constatat că majoritatea dintre noi ar vrea să repete această experienţă:
„Dacă ar fi să mai repet această experienţă, în slujba lui Cristos, aş face-o cu inima deschisă!” ( Blaj Claudiu a IX-a A)
„Experienţa de a merge prin localităţi pentru a-l mărturisi pe Isus Cristos, pot spune că mi-a îmbogăţit viaţa spirituală!” ( Simon Ştefan Emanuel a XI-a A)
„Am fost trimişi în misiune pentru a trăi conştienţi… ca apoi când vom muri să nu ne trezim că nu am trăit deloc!” ( Arva Alexandru a XI-a B)
Proiectul COMENIUS
Eforturile Părintelui Director Eusebiu Ţâmpu şi ale doamnei Odette Muller de a promova valorile intelectuale şi umane au fost răsplătite, deoarece, liceul nostru a câştigat un proiect COMENIUS care are ca obiective parteneriate şcolare şi proiecte de formare intelecuală. Din acest proiect fac parte 10 ţări: Turcia, Spania, Cipru, Italia, Estonia, Norvegia, Franţa, Olanda, Croaţia şi România.
Luni, 03 Octombrie 2011, au sosit la liceul nostru reprezentanţii acestor ţări, astfel, a avut loc prima întâlnire ce a purtat numele de Know My Town.
Timp de câteva zile oaspeţii noştri au ţinut diferite conferinţe, au vizitat Şcoala Nr. XI din oraş, grădiniţa pe care acest proiect o are în subordine, precum şi unele obiective turistice din ţară cum ar fi: Castelul Bran, Biserica Neagră, Lacul Roşu. Miercuri s-au întâlnit cu domnul primar al Municipiului Roman şi cu presa din oraş, apoi, după-amiază am participat cu toţii la Sfânta Liturghie în Capela Institutului Teologic cu toate că oaspeţii noştri erau de diferite confesiuni: catolici, ortodoxi, musulmani, şi protestanţi.
Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si private (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.
Comenius sprijină financiar realizarea de parteneriate şcolare, proiecte de formare a personalului didactic, reţele de parteneriat şcolar, precum şi participarea la stagii de formare iniţială şi continua pentru a creşte calitatea şi a consolida dimensiunea europeană în educaţie.
fratii_2004

Programul Sectorial Comenius, la nivel european, urmareşte o ţintă foarte ambiţioasă, şi anume să implice in activităţi educaţionale de cooperare cel puţin trei milioane de elevi până in anul 2013.
De asemenea, Comenius urmăreşte:
• Dezvoltarea cunoaşterii şi înţelegerii diversităţii culturale si lingvistice europene în rândul profesorilor şi elevilor;
• Sprijinirea elevilor pentru a dobândi competenţele şi abilităţile necesare dezvoltării personale pentru integrare profesională şi cetăţenie activă.
Noi sperăm şi credem că acest proiect este un ecou puternic în rândul noii generaţii.

8 mai 2011: Şedinţă cu părinţii
Ştiind că fără ajutorul părinţilor nu putem lucra la formarea elevilor, am organizat Duminică, 08 mai 2011, şedinţa cu părinţii.
Şedinţa a început cu celebrarea Sfintei Liturghii care a fost animată de formaţia liceului nostru. După Sfânta Liturghie, părintele Director Eusebiu Ţâmpu a prezentat părinţilor toate reuşitele, eşecurile şi problemele cu care ne confruntăm în formarea elevilor.
După aceea, elevii împreună cu diriginţii şi preoţii formatori au mers fiecare în clase pentru a discuta problemele legate de şcoală.

22 ianuarie 2011: Dialog inter-religios
Sâmbătă, 22 ianuarie a.c. elevii Liceului Teologic Franciscan au făcut o vizită comunităţii evreieşti la Sinagoga din Roman, avându-l drept preşedinte pe d-l profesor Iancu Wexler, care ne-a primit cu mare ospitalitate (iar acest lucru nu e de mirare pentru că face parte din cultura poporului evreu).
Vizita noastră a fost una de tip formativ din mai multe puncte de vedere: uman-relaţional, cultural-informaţional, cultual-spiritual. Pentru aceasta îi suntem recunoscători d-lui preşedinte al Comunităţii evreieşti din Roman, care a contribuit decisiv la această zi de formare, inserându-ne în istoria lor locală, în cultul lor mozaic şi, nu în ultimul rând, vorbindu-ne de marile lor personalităţi care au contribuit substanţial, prin activităţile lor profesionale, la creşterea şi dezvoltarea culturală dar şi economică a oraşului nostru.
Majoritatea eram pentru întâia oară într-un astfel de locaş de cult. Sigur, curiozitatea şi interesul din partea elevilor a fost mare, ţinând cont şi de cascada de întrebări care s-a revărsat asupra d-lui Wexler. Pe de altă parte era şi normal să fie aşa, pentru că erau, cu adevărat, pentru prima dară la o astfel de „oră deschisă” la Istoria Religiilor, cu titlul: Poporul evreu între istorie, cult şi personalităţi marcante.
Ne-am simţit împreună ca un adevărat popor al lui Dumnezeu, adunat pentru a-l cunoaşte mai mult şi a-I fi recunoscători pentru marile sale opere pe care le-a săvârşit de-a lungul istoriei, începând cu Patriarhii şi terminând cu Domnul nostru Isus Cristos.
În final, am adus un omagiu poporului evreu pentru contribuţia lor în mijlocul comunităţii noastre, folosindu-ne de cuvintele pe care le-a scris unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii, şi anume, Lev Tolstoi. Practic este o caracterizare pe care el a făcut-o poporului evreu.
Redau mai jos câteva din gânduri sale cu privire la aceasta:
Un evreu e o fiinţă sacră, care şi-a procurat focul etern din cer şi cu el a iluminat pământul şi pe cei care trăiesc pe el. El este primăvara şi sursa din care celelalte naţiuni şi-au inspirat religiile şi credinţele. Un evreu e un pionier al culturii. Un evreu e un simbol al toleranţei civile şi religioase… un evreu e un simbol al eternităţii: naţiunea pe care nici uciderea, nici tortura, nici focul, nici sabia civilizaţiilor nu au putut să o şteargă de pe faţa pământului. Un evreu e etern, el este încarnarea eternităţii.

dialog_religios