Loading...
luni, 4 decembrie 2023
OFMConv Romania

Formatori

 

Pr. Butacu Alois

Mă numesc Pr. Butacu Alois, sunt născut pe 22 noiembrie 1978 şi am copilărit în Luizi-Călugăra judeţul Bacău. După ce am terminat clasele I-VII am susținut examenul de admitere și am intrat la Seminarul Franciscan din Roman în anul 1993. Începând din acel moment a urmat un drum lung de cunoștere al lui Dumnezeu şi a vocației mele. După liceu am continuat să înțeleg ceea ce Dumnezeu vrea de la mine şi de la viața mea prin anii de postulandat şi noviciat și de asemenea să cunosc viața și carisma Sf. Francisc de Assisi.

Am urmat studiile de teologie la Institutul Franciscan din Roman iar în anul 2005 am depus voturile solemne și am fost trimis la Hălaucești pentru un an pastoral. Pe 4 octombrie 2006 am fost sfințit diacon iar părintele provincial mi-a făcut propunerea de a merge în Italia într-o parohie din oraşul S. Benedetto del Tronto. Am aceeptat această propunere şi am fost în această comunitate 3 ani de zile. Între timp am fost hirotonit preot în data de 24 Iunie 2007.

In septembrie 2009 am fost transferat la o altă parohie din Roma, San Marco Evangelista unde am stat 2 ani ca vicar parohial iar în anul 2011 mi s-a oferit şi am acceptat o bursă de studii la Roma la Institutul Ioan Paul al II – lea. Din anul 2013 sunt de comunitate tot la S. Benedetto del Tronto unde am activat până în ziua de azi ca vicar parohial şi am îndeplinit diferite resposabilităţi.

Pot mărturisi că anii petrecuţi în Italia, fraţii cu care am stat în comunitate, persoanele cu care am venit în contact m-au făcut să cresc pe plan spiritual, intelectual dar mai ales uman şi mi-au confirmat că viaţa de slujitor al lui Dumnezeu, dar ca şi frate franciscan este o bogaţie imensă şi un dar frumos din partea lui Dumnezeu.

Dacă ar fi să zic ceva despre mine, cred ca sunt un om simplu, calm, îmi place să intru în relaţie cu persoanele de lângă mine, să le ascult necazurile să le ofer un zâmbet atunci când e nevoie, să fiu pozitiv şi să caut forţa mereu în Dumnezeu şi în momentele petrecute cu El. Ca şi pasiuni „sănătoase” imi place să citesc, să călătoresc, să pescuiesc şi să fac sport atât cât este necesar. În toţi aceşti ani am experimentat cum Dumnezeu mă iubeşte şi îmi vrea binele chiar şi cu defectele şi imperfecţiunile pe care le am şi am simţit prezenţa Lui în fiecare moment din viaţa mea şi îi mulţumesc. Sunt multe citate care mă însoţesc în viaţă si vreau să amintesc doar unul: „A che serve la vita se non ad essere donata” (Paul Claudel).

 

Pr. Pal Irimia Romică

Sunt fr. Irimia Romică Pal, provin din Satul Galbeni (BC), dintr-o familie simplă, credincioasă, cu șapte copii, eu fiind cel de-al cincilea. După școala generală absolvită la Galbeni, în 1998 am intrat la Seminarul Franciscan din Roman. După terminarea liceului, am fost în anul de postulandat la Huși, mai apoi, în anul de noviciat la Prăjești. În anul 2004 m-am reîntors la Roman, unde am continuat cu anii de filozofie și teologie. În toamna anului 2008 am făcut profesiunea solemnă, adică, am ales să fac parte din Provincia “Sf. Iosif” din România și am profesat sfaturile evanghelice pentru tot restul vieții mele. Un an mai târziu am fost sfințit diacon, iar în iunie 2010 am fost sfințit preot.

Primii doi ani de preoție i-am petrecut pe malul Dunării în mijlocul comunității din Galați; următorii doi am fost formator la Liceul Franciscan, mai apoi, am fost doi ani guardianul Curiei Provinciale din Bacău, după care am fost trei ani la studii la Roma unde am făcut un Master în Catehetică și un Master pentru Educatorii de Adolescenți. Revenit în țară, am fost un an vicar parohial la Buruienești, iar acum am fost numit din nou formator la seminarul mic.

În câteva cuvinte, aș spune despre mine că îmi place să trăiesc din plin fiecare moment: rugăciunea să fie rugăciune, munca muncă și distracția distracție. Îmi place ca momentele de rugăciune să fie pregătite bine, liturghia celebrată în mod solemn; îmi plac și muncile manuale, de la făcut curățenie la construirea presepiilor sau a altor aranjamente; de asemenea, îmi place să studiez, să citesc, să cânt; iar dacă este vorba de distracție, nu mă dau înapoi de la dans, să joc fotbal, tenis, să ies în aer  liber cu rolele, să merg la patinoar. Mă împlinește să fiu împreună cu oameni, să împărtășim călătoria vieții, spre Împărăția lui Dumnezeu, cu bucuriile și necazurile ei.

“Viața este darul lui Dumnezeu, merită trăită din plin, orientați spre veșnicia fericită!”

 

 

Distribuie cu: