Formatori
Pr. Butacu Alois
Mă numesc Pr. Butacu Alois, sunt născut pe 22 noiembrie 1978 şi am copilărit în Luizi-Călugăra judeţul Bacău. După ce am terminat clasele I-VII am susținut examenul de admitere și am intrat la Seminarul Franciscan din Roman în anul 1993. Începând din acel moment a urmat un drum lung de cunoștere al lui Dumnezeu şi a vocației mele. După liceu am continuat să înțeleg ceea ce Dumnezeu vrea de la mine şi de la viața mea prin anii de postulandat şi noviciat și de asemenea să cunosc viața și carisma Sf. Francisc de Assisi.
Am urmat studiile de teologie la Institutul Franciscan din Roman iar în anul 2005 am depus voturile solemne și am fost trimis la Hălaucești pentru un an pastoral. Pe 4 octombrie 2006 am fost sfințit diacon iar părintele provincial mi-a făcut propunerea de a merge în Italia într-o parohie din oraşul S. Benedetto del Tronto. Am aceeptat această propunere şi am fost în această comunitate 3 ani de zile. Între timp am fost hirotonit preot în data de 24 Iunie 2007.
In septembrie 2009 am fost transferat la o altă parohie din Roma, San Marco Evangelista unde am stat 2 ani ca vicar parohial iar în anul 2011 mi s-a oferit şi am acceptat o bursă de studii la Roma la Institutul Ioan Paul al II – lea. Din anul 2013 sunt de comunitate tot la S. Benedetto del Tronto unde am activat până în ziua de azi ca vicar parohial şi am îndeplinit diferite resposabilităţi.
Pot mărturisi că anii petrecuţi în Italia, fraţii cu care am stat în comunitate, persoanele cu care am venit în contact m-au făcut să cresc pe plan spiritual, intelectual dar mai ales uman şi mi-au confirmat că viaţa de slujitor al lui Dumnezeu, dar ca şi frate franciscan este o bogaţie imensă şi un dar frumos din partea lui Dumnezeu.
Dacă ar fi să zic ceva despre mine, cred ca sunt un om simplu, calm, îmi place să intru în relaţie cu persoanele de lângă mine, să le ascult necazurile să le ofer un zâmbet atunci când e nevoie, să fiu pozitiv şi să caut forţa mereu în Dumnezeu şi în momentele petrecute cu El. Ca şi pasiuni „sănătoase” imi place să citesc, să călătoresc, să pescuiesc şi să fac sport atât cât este necesar. În toţi aceşti ani am experimentat cum Dumnezeu mă iubeşte şi îmi vrea binele chiar şi cu defectele şi imperfecţiunile pe care le am şi am simţit prezenţa Lui în fiecare moment din viaţa mea şi îi mulţumesc. Sunt multe citate care mă însoţesc în viaţă si vreau să amintesc doar unul: „A che serve la vita se non ad essere donata” (Paul Claudel).
Pr. Pal Irimia Romică
Sunt fr. Irimia Romică Pal, provin din Satul Galbeni (BC), dintr-o familie simplă, credincioasă, cu șapte copii, eu fiind cel de-al cincilea. După școala generală absolvită la Galbeni, în 1998 am intrat la Seminarul Franciscan din Roman. După terminarea liceului, am fost în anul de postulandat la Huși, mai apoi, în anul de noviciat la Prăjești. În anul 2004 m-am reîntors la Roman, unde am continuat cu anii de filozofie și teologie. În toamna anului 2008 am făcut profesiunea solemnă, adică, am ales să fac parte din Provincia “Sf. Iosif” din România și am profesat sfaturile evanghelice pentru tot restul vieții mele. Un an mai târziu am fost sfințit diacon, iar în iunie 2010 am fost sfințit preot.
Primii doi ani de preoție i-am petrecut pe malul Dunării în mijlocul comunității din Galați; următorii doi am fost formator la Liceul Franciscan, mai apoi, am fost doi ani guardianul Curiei Provinciale din Bacău, după care am fost trei ani la studii la Roma unde am făcut un Master în Catehetică și un Master pentru Educatorii de Adolescenți. Revenit în țară, am fost un an vicar parohial la Buruienești, iar acum am fost numit din nou formator la seminarul mic.
În câteva cuvinte, aș spune despre mine că îmi place să trăiesc din plin fiecare moment: rugăciunea să fie rugăciune, munca muncă și distracția distracție. Îmi place ca momentele de rugăciune să fie pregătite bine, liturghia celebrată în mod solemn; îmi plac și muncile manuale, de la făcut curățenie la construirea presepiilor sau a altor aranjamente; de asemenea, îmi place să studiez, să citesc, să cânt; iar dacă este vorba de distracție, nu mă dau înapoi de la dans, să joc fotbal, tenis, să ies în aer liber cu rolele, să merg la patinoar. Mă împlinește să fiu împreună cu oameni, să împărtășim călătoria vieții, spre Împărăția lui Dumnezeu, cu bucuriile și necazurile ei.
“Viața este darul lui Dumnezeu, merită trăită din plin, orientați spre veșnicia fericită!”
Pr. Cristian Diacu
Prin mila lui Dumnezeu și iubirea părinților mei, am ajuns în această lume la Adjud (VN) pe 23 iulie 1979 şi am copilărit în localitatea Ploscuțeni,judeţulVrancea. După ce am terminat –în localitatea natală– clasele I-VIII, am susținut examenul de admitere și am intrat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud (VN) în luna septembrie a anului 1993.
Începând din acel an am urmat o cale minunată de învățare a activităților de cunoaștere și implicare socială mai responsabilă, dar și un motiv în plus de a reflecta mai profund la viitorul meu, ceea ce m-a cufundat în descoperirea aprofundată a Bunului Dumnezeu şi a viitoarei mele vocații, reflecții care mi-au confirmat deciziile interioare și care m-au călăuzit tot timpul de atunci până azi.
După studiile liceale și bacalaureatul încheiate în 1997, am luat și eu un an de „odihnă”, pe care l-am planificat „în secret” cu ceva timp în urmă și, am continuat să caut să înțeleg ceea ce Dumnezeu voia să fac cu și în viitorul meu, cercetând cu seriozitate Sfânta Scriptură (Biblia), apoi viața și carisma Sfântului Francisc de Assisi.
După anul binemeritat de pauză, m-am înscris (în 1998) și apoi am urmat studiile de filosofie la Huși (VS) și de teologie la Institutul Franciscan din Roman, iar în anul 2005 le-am încheiat cu brio (și cu licență!) în teologie, după care, am depus voturile solemne (pe viață) în ziua de 13 august 2005. Pe data de 4 octombrie 2005, în minunata și binecuvântata zi a sărbătorii „Sfântul Francisc de Assisi”, am fost sfințit diacon (Mulțumesc lui Dumnezeu!) după care, la cererea mea, m-am pregătit cu cele necesare pentru deplasarea într-o experiență misionară (din partea părintelui provincial, acceptându-mi-se plecarea în Rusia), pentru a fi alături de frații franciscani deja prezenți acolo (majoritatea polonezi) pe meleagurile marelui imperiu intercontinental, slujind anul diaconal (2005-2006) în orașul și regiunea Kaluga.
În următorul an am fost hirotonit preot în data de 24 Iunie 2006, iar după sărbătoarea Primiției (Prima Sf.Liturghie celebrată în localitatea natală), și după câteva săptămâni de concediu, am primit obediența de a mă reîntoarce în Rusia, slujind în parohiile și comunitățile fraterne din: Moscova, Sankt Petersburg, Cerneahovsk (Regiunea Kaliningrad), Elista (Republica Autonomă Kalmykia) și apoi în istoricul și multietnicul oraș de la Marea Caspică, Astrahan.
După anii de experiență în Rusia, în anul 2007 m-am întors în România, primind obediența de a sluji ca formator la „Liceul Teologic Franciscan” din Roman, iar în anul următor, 2008, mi s-a cerut să merg în Italia, la Siena, pentru a fi de ajutor, tot pentru 1 an, atât la Bazilica „Sf. Francisc de Assisi” cât și pentru Capela „San Vigilio”) a studenților internaționali din cadrul Universității de studii pentru străini, din Siena.
După experiența minunată de 1 an la Siena, mi s-a cerut să revin în țară pentru a ajuta în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Hălăucești (IS) unde am slujit timp de 2 ani (2009-2011). În anul 2011, părintele Provincial de atunci, fost director al liceului nostru, mi-a cerut insistent să merg să ajut în Rep. Moldova, cerere pe care am acceptat-o fără amânare. În Rep. Moldova am activat timp de 5 ani, până în 2016, an în care mi s-a cerut să ajut în parohia Buruienești, comunitate unde am rămas doar un an, 2016-2017. În vara anului 2017, am primit obediența de a sluji în parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din loc. Luizi-Călugăra (BC). După 3 ani de activitate la Luizi-Călugăra, în anul 2020 mi s-a cerut să merg la București pentru a fi de ajutor în comunitatea noastră franciscană unde am slujit timp de un an.
Din anul 2021 și până în momentul de față, actualul părinte Provincial și actualul părinte Director al liceului nostru franciscan, pr. Bogdan-Emilian Balașcă, mi-au oferit posibilitatea de a activa, ca formator și profesor de limba latină, în cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi” din Roman. După 1 an de experiență formativă și profesorală, părintele Director mi-a recomandat să am curajul și să urmez cursurile de master în filologie, la Facultate de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, recomandare pe care am acceptat-o atât cu speranță cât și cu bucurie și responsabilitate, terminând anii de studiu în 2024 și susținând cu brio disertația în „Limbi, literaturi și civilizații străine” (Limbi clasice).
Mărturisesc că anii pe care i-am dedicat slujirii preoțești, în diferitele locuri din România (și celelalte țări din Europa) ,ani pe care i-am descris mai sus, m-au edificat pe toate planurile posibile și mi-au confirmat că urmarea lui Cristos și împlinirea voinței lui Dumnezeu este o bogăție infinită și un dar minunat din partea lui Dumnezeu.